Informatie- en Onderzoeksplicht Energiebesparing


Informatieplicht


Bedrijven en maatschappelijke instellingen die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas of een equivalent daarvan gebruiken, zijn verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen.
Dit is de energiebesparingsplicht. Die maatregelen verdienen zich snel terug, met een terugverdientijd van vijf jaar of minder.
Als u een energiebesparingsplicht heeft, moet u eens in de vier jaar rapporteren welke energie-besparende maatregelen u heeft uitgevoerd. Dit is de informatieplicht.
Dit omvat het verzamelen van gegevens over het energieverbruik binnen het bedrijf, het identificeren van energiebesparingsmogelijkheden en het opstellen van een plan van aanpak om deze maatregelen te implementeren.
Deze maatregelen zijn altijd gebouw- en activiteit gebonden en bestaan bijvoorbeeld uit het verbeteren van de isolatie van het gebouw of het verbeteren van ruimteverwarming en -koeling.


Onderzoeksplicht bij energie-intensieve bedrijven


Daarnaast geldt sinds 2023 voor energie-intensieve bedrijven (meer dan 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m3 aardgas of een equivalent daarvan) dat hier een onderzoeksplicht aan is toegevoegd.
Naast de energiebesparende maatregelen moeten ook de CO2-reducerende maatregelen worden gemeld.
Waar de maatregelen voor de informatieplicht gebouw- en activiteit gebonden zijn, zijn de maatregelen bij de onderzoeksplicht alleen activiteit gebonden.
Voorbeelden hiervan zijn het efficiënter maken van productieprocessen, het overstappen op andere energiedragers of de efficiëntie van elektromotoren.


EED energie-audit


Ten slotte kan een bedrijf te maken krijgen met de EED energie-audit.
De EED energie-audit is een verplichting die voortkomt uit de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED).
Het doel ervan is om bedrijven en instellingen bewust te maken van hun energiegebruik én van de mogelijkheden om energie te besparen en te verduurzamen.
De EED-auditplicht brengt gedetailleerd alle energiestromen binnen de onderneming in kaart en geeft inzicht in de mogelijke besparingsmaatregelen en de te verwachten effecten daarvan.
Het gaat hier onder andere om het energiegebruik van gebouwen, installaties, industriële processen en het zakelijk vervoer.
Deze plicht geldt voor grote bedrijven met minstens 250 FTE of een omzet van minstens €50 moljoen en een balanstotaal van minstens €43 miljoen.
Midden- en kleinbedrijven (MKB) vallen hier dus niet onder.
Bedrijven die wel aan deze criteria voldoen, moeten eens in de vier jaar uitzoeken welke kosteneffectieve energiebesparende maatregelen voor gebouwen, processen en zakelijk vervoer zij kunnen uitvoeren.


Wij hebben uitgebreide kennis van de energiebesparingsmaatregelen die specifiek zijn voor uw sector en bedrijfsactiviteiten en kunnen u helpen bij het implementeren van energie-efficiënte technologieën, het optimaliseren van uw processen en het verminderen van verspilling. Samen streven we naar een aanzienlijke vermindering van uw energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk.

Kijk voor meer informatie op RVO of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Genie Techni Engineering BV
Bouwfysica en energieadvies Genie Techni Engineering

  • Bedrijfsweg 16  1613 DX  Grootebroek  
  • 0228-322070
BRL6010   BRL6010   BRL6010   ISO9001 MVO partner